Je loopt het gebouw waar je vandaag uitgenodigd bent tegemoet. Je hebt een assessment voor een baan waar je voor gesolliciteerd hebt. Je probeert zo ontspannen en zelfverzekerd mogelijk over te komen. Eigenlijk vind je het enorm spannend. Je weet niet wat je te wachten staat. Zullen ze streng zijn? Zullen ze moeilijke vragen stellen? Of moet je jezelf niet zo druk maken?
Een assessment is spannend want er hangt veel vanaf. Een goede voorbereiding is het halve werk. We helpen je hier graag bij. In dit blog krijg je antwoord op de zes meest gestelde vragen over een assessment.
Wat is een assessment?
Wanneer een potentiële werkgever jou vraagt langs te komen voor een assessment hebben we het over een selectie assessment. Een assessment voor selectieprocedures is bedoeld om jouw mogelijke werkgever een helder beeld te geven of je geschikt bent voor de rol en of jouw competenties ontwikkelbaar zijn voor het goed uitoefenen van de gewenste/toekomstige werkzaamheden. Uitgangspunt is dus om inzicht te geven in jouw talenten, capaciteiten en ontwikkelpotentieel van competenties in relatie tot je toekomstige omgeving.
Uit welke onderdelen bestaat een assessment?
Een selectie assessment bestaat meestal uit meerdere onderdelen. De basis is een persoonlijkheidsanalyse en een interview over de resultaten van deze analyse, de ontwikkelpunten en de verwachtingen.
Afhankelijk van de betreffende vraag van de werkgever wordt een assessment aangevuld met onderdelen zoals capaciteitenanalyses, bijvoorbeeld rekenen, logisch taalinzicht en controleren, en diverse praktijkopdrachten ter observatie van bepaalde competenties/gedrag. Een praktijkopdracht kan zijn het nabootsen van praktijksituaties of het uitvoeren van een korte presentatie, een schrijfopdracht of het voeren van een discussie.
Voorbeeld van een praktijkopdracht: Je bent Accountmanager bij een leasemaatschappij. Vanuit de marketingafdeling krijg je een lead toegewezen. Het gaat om bouwbedrijf Jansen. Mark, de eigenaar, heeft onlangs informatie aangevraagd via de website. Jouw collega heeft hem telefonisch gesproken. Het bedrijf groeit en daarom zoekt Mark een partner in leaseauto’s om zijn werknemers van vervoer te voorzien. Je collega heeft een afspraak voor je ingepland. Bereid dit gesprek voor. Mark verwacht je over 20 minuten. Een assessment wordt altijd afgesloten met een korte terugkoppeling en beschouwing, zodat jij weet waar je aan toe bent (is het advies, positief, negatief of is er twijfel)en ook zelf met nuttige informatie over jouw talenten en ontwikkelmogelijkheden de deur uit gaat. Na afloop wordt jouw mogelijke werkgever geïnformeerd over de bevindingen middels een verslag en een korte terugkoppeling.
Wat is het doel van een assessment?
Wat betekent een assessment? Bij HMG zien we het als onze taak om tijdens een assessment positief en ontwikkelingsgericht te werken, waarbij jij, de organisatie en de toekomstige omgeving centraal staan. Het gaat dus niet over testen, maar juist over het inzichtelijk maken van jouw talenten en jouw ontwikkelpotentieel. Wij richten ons dus op een objectief beeld van jouw vaardigheden en in hoeverre deze aansluiten bij de gewenste en vereiste competenties van de toekomstige functie. Daarbij is het belangrijk dat jij je prettig voelt tijdens het assessment, zodat ook jij terugkijkt op een waardevolle dag en je mogelijke werkgever een professionele rapportage en terugkoppeling ontvangt.
Kun je oefenen voor een assessment?
Ja en nee. Bereid je goed voor, maar overdrijf niet. Je kunt online oefenen met rekensommetjes en taaloefeningen. Zo krijg je ook alvast een idee van wat je kunt verwachten.
Voorbeeld van een capaciteitenopdracht:
Rekenvaardigheid 2/8 + 1/2 = a. 1/4 b. 3/10 c. 3/4 d. 2/16
Logisch taalinzicht schip - haven = auto - … rijden, stuur, garage of varen
Voorafgaand aan het assessment zal de assessor je altijd uitleggen wat er zal gebeuren met jouw assessmentresultaten en je vragen om hier toestemming voor te geven. Normaal gesproken worden jouw resultaten alleen met je toekomstige werkgever gedeeld, meestal gaat dit om een HR verantwoordelijke of je toekomstige leidinggevende.
Hoe kun je jezelf voorbereiden op een assessment?
Voor de voorbereiding van een assessment geldt: er is geen 'one best way'. Ben je iemand die vooraf graag weet wat je te wachten staat, of bloei je juist op in spannende, onbekende situaties? Een aantal praktische zaken zijn voor iedereen aan te raden:
Breng je CV mee waarin de assessor in grote lijnen kan zien hoe jouw loopbaan er tot nu toe uit heeft gezien om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid en ambities. Als een werkgever vraagt om informatie voor het assessment op te sturen, doe dit dan tijdig, dan kan jouw assessor zich goed voorbereiden.
Bedenk wat jouw sterke en zwakke punten zijn en sta er even bij stil.
Ga uitgerust naar het assessment. Het assessment is een inspannende dag die veel vergt van je energie en uithoudingsvermogen.
Draag representatieve kleding.
Reis relaxt en zorg dat je op tijd bent.
Instructies zijn erg belangrijk. Vraag om extra uitleg wanneer de bedoeling van een opdracht niet helemaal duidelijk is. Je kunt jezelf pas van je beste kant laten zien wanneer je de instructies goed begrijpt.
Wees gewoon jezelf! Het is belangrijk om een eerlijk beeld van jezelf te laten zien. Alleen dan heb je werkelijk wat aan de adviezen van de assessor.
Tot slot: Gebruik het assessment als een leermoment voor jezelf. De assessor heeft zich nauwkeurig verdiept in jouw achtergrond, talenten en potentieel. Stel jezelf open op en probeer te leren van het beeld dat de assessor van je heeft gekregen op basis van het interview, de analyses en andere opdrachten. Vraag hem/haar naar verbeterpunten, hoe je kunt werken aan jouw zwakke punten en hoe je beter gebruik kunt maken van jouw sterke punten. Je hebt nu de kans om vragen te stellen. Jouw assessor kan je nuttige inzichten en tips geven om jezelf te ontwikkelen. Vraag dus naar zijn/haar bevindingen en advies.
Commenti