Elke leiderschapsstijl heeft zo zijn eigen effect op medewerkers. Een van de vele stijlen is coachend leiderschap, een vorm van leidinggeven die steeds populairder is. En dat is niet verrassend, want het is gebleken dat coachend leiderschap stress op de werkvloer verlaagt.
Wat is coachend leiderschap?
Iemand die leidinggeeft volgens de principes van coachend leiderschap doet dit door medewerkers zelf meer verantwoordelijkheid te laten nemen. Initiatief nemen wordt gewaardeerd en ontwikkeling op basis van talent en potentieel wordt gestimuleerd. Een coachende leidinggevende richt zich op het aanwakkeren van de talenten van de medewerker door een open structuur en een grote mate van zelfstandigheid. Uitgangspunt is zoveel mogelijk uit de medewerker te halen door te faciliteren bij ontwikkeling in een functie en loopbaan, alsook te enthousiasmeren om een taak uit te voeren. Daarnaast krijgt een medewerker goed inzicht in de verwachtingen. Als coachend leider zet je mensen in hun kracht.
Onderling vertrouwen
Niet iedere leidinggevende is in staat om deze manier van leidinggeven toe te passen. Als leidinggevende moet je in staat zijn om je medewerkers zelfstandig te laten werken en ze daar verantwoordelijkheid voor te laten nemen. Onderling vertrouwen speelt hierbij een grote rol. Een leidinggevende die hier niet in gelooft, zal moeite hebben met het loslaten van de controle en zal daardoor minder delegeren. Zo’n leidinggevende is in deze omgeving daarom minder geschikt. Een goede coachende leidinggevende is groepsgericht en transparant, kan goed delegeren, weet zijn mensen te sturen en gaat uit van eigen verantwoordelijkheid.
Tips voor coachend leidinggeven binnen uw organisatie
Stimuleer de motivatie van medewerkers door bijvoorbeeld het aanmoedigen van creativiteit en zelfstandig werken.
Voer regelmatig gesprekken met uw medewerker waarin u duidelijke en uitdagende ontwikkeldoelen opstelt samen met uw medewerker (STAR) en feedback geeft op resultaten.
Maak uw medewerkers bewust van hun verantwoordelijkheden door ze er regelmatig op aan te spreken.
Stel als coach voornamelijk veel vragen en geef hooguit een suggestie voor een oplossing.
Geef medewerkers ruimte voor initiatief.
Maak optimaal gebruik van de aanwezige talenten en competenties. Inzicht in talent en potentieel is hierbij een zeer effectief hulpmiddel.
Blijf uzelf als leidinggevende ook ontwikkelen.
Wilt u eens sparren met een coach over leiderschap? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Comments